• schilder week met leerlingen op het Griekse eiland Lefkas

    19 mei 2018

    Wat een fantastische week hebben we achter de rug!
    Voor het eerst van mijn leven heb ik een schilder week gegeven.
    En dan maar gelijk ver weg op een prachtige plek, namelijk het Griekse eiland Lefkas.

    We verbleven in een klein dorp dat wel toeristisch, maar ook grotendeels authentiek gebleven is met alle gemakken welke we nodig hadden. Het dorp bestaat voornamelijk uit een autovrije straat,  welke uitmondt bij het strand van een prachtige baai. De zee heeft de prachtigste kleuren blauw tot groenig turkoois. 
    De bergen zijn goed begroeid met groene bomen, waaronder pijnbomen. Ook veel vijgenbomen en citroenbomen gezien. De citroenen hangen nu rijp aan de bomen. Nu in de lente bloeien vollop oleanders en andere kleurrijke bloemen. Meer foto's en ervaringen naar aanleiding van deze week volgen.

    Lees meer >> | 584 keer bekeken

  • schilder week op het Griekse eiland Lefkas

    26 maart 2018

    Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik in Lefkas was om daar een week alleen te gaan schilderen. Maar nog steeds zijn mijn herinneringen zo levendig; kan ik de zee nog zien en voelen, de wind, de zon. Het teras waar ik elke morgen de zon achter de berg tevoorschijn zag komen tijdens mijn ontbijt...O, en de kleuren van de zee, de helderheid, het turkooise blauw, betoverend mooi vind ik het.
    Al toen ik daar was wist ik dat ik terug zou komen, alleen, of liever met een hele groep.
    Een groep wordt het. Op 10 mei vertrek ik voor een week met 7 cursisten naar het eiland om daar schilder les te geven. Hoe mooi is dat; dat ik daar op dat prachtige plekje weer kan zijn en het kan delen met andere mensen die er vast ook van zullen houden.

    Lees meer >> | 1145 keer bekeken

  • schilderen op Lefkas

    21 oktober 2017

    Een week lang heb ik mogen genieten van het prachtige landschap op Lefkas. Ik heb met name met aquarel gewerkt en de vele verschillende kleuren blauw op me in laten werken. Al dat turkoois!! Wat was dat genieten.

    Lees meer >> | 638 keer bekeken

  • groente zaden

    5 september 2017

    Deze zomer ben ik vooral bezig met aquarel. Het bedrijf 'De Zaderij', teelt historische en regionale groenterassen en ze hebben aan mij gevraagd of ik 20 rassen wil aquarelleren voor op de zaadzakjes.

    Lees meer >> | 482 keer bekeken

  • workshop intuïtief schilderen

    8 juni 2017

    Afgelopen zondag gaf ik een workshop intuïtief schilderen in mijn 'Huiskameratelier'. 
    Op groot doek experimenteerden de deelnemers met verf en kleur. Zonder vooropgezet plan, maar aanwezig in het moment gaven zij expressie aan datgene wat via beweging, materie en kleur tot uitdrukking wou komen. Binnenkort plan ik weer een nieuwe datum.

    Lees meer >> | 679 keer bekeken

  • derde mozaiek schilderij Fez

    7 juni 2017

    Bij dit, derde schilderij van mozaiek en de leerlooierijen in Fez, heb ik het iets groter aan gepakt. Doordat het doek een formaat heeft van 100x80 cm kon ik meer aandacht schenken aan de overgang van de baden naar de mozaiek patronen. Het combineren van realisme met abstractie vind ik erg fascinerend. Maar dit soort geometrische abstractie is van een heel andere soort als de abstractie van de vrije vormen welke ik graag bij mijn geabstraheerde landschappen gebruik. Er zijn creatieve momenten waarop ik oplossingen vind om de twee werelden bij elkaar aan te laten sluiten, maar de uitvoering is mentaler dan de vrije expressie en hoewel het soms meditatief is, voelt het ook ambachtelijker. Nu is daar niets mis mee en vind ik het heerlijk om dit thema verder uit te werken....echter....af en toe verlang ik er naar intuïtef en vrij uitdrukking te geven aan mijn gevoelens dmv de directe grote schilderbeweging. En dat gaat ook wel weer gebeuren..

    Lees meer >> | 552 keer bekeken

  • kindercursus tulpen schilderen

    9 mei 2017

    Voor de meivakantie hebben mijn jonge leerlingen tulpen op doek geschilderd. Meestal schilderen ze op acrylpapier of karton. Dit was extra speciaal; ook omdat ze aan een tafelezel konden werken. Aan de ene kant bemerkte ik meer onzekerheid bij sommigen ( op doek; dan wordt het echt! ), maar aan de andere kant meer enthousiasme en concentratie
    Ik heb nog een paar plekjes over voor jonge leerlingen van 6 tot 9 jaar. Gratis proefles!

    Lees meer >> | 752 keer bekeken

  • Mozaïek

    23 januari 2017

    Naar aanleiding van mijn twee vorige schilderijen van de leerlooierij en mozaïek in Fez, die ik gemaakt heb, ben ik nu begonnen aan een iets groter werk (80x80) in olieverf. Ditmaal heb ik zelf een geometrisch patroon ontworpen met sterren en zeshoeken. Ik wou abstract met realistisch combineren en de Arabische cultuur met de Nederlandse cultuur. De harmonie die de geometrische patronen uitstralen vind ik prachtig. In de natuur zijn deze geometrische vormen terug te vinden in planten, bloemen, mens en dier. Zo zag ik in de Amarillys en de oer hollandse tulp (welke eigenlijk uit Turkije komt) door de zes bladeren de zeshoek terug. 

    Lees meer >> | 2303 keer bekeken

  • verhuisd

    1 november 2016

    Zeker 4 maanden heb ik niets van me laten horen. Dit kwam door mijn verhuisplannen, het zoeken, het regelen, het ordenen. Ik vond een huis en daarna nog meer geregel, poetsen, witten, verven, dozen pakken en verhuizen.
    Het is gelukt; ik ben verhuisd en inmiddels ook weer geïnspireerd aan het werk.

    Een tijd geleden ben ik in Fez, Marokko, geweest. Ik genoot daar van alle kleuren, geuren, bedrijvigheid, de warme zon, het avondleven op straat. Het oranje licht op de gebouwen en gezichten van voorbijgangers in de avondzon. Het mozaiek langs de wanden van gebouwen en fonteinen vond ik uiteraard ook heel mooi. Ik verwonderde me over de schoonheid van de geometrie en zag dat het allemaal handwerk is. Een kunstig ambacht. Een oud ambacht welke nog steeds op de traditionele manier wordt uitgevoerd, is het leer looien. De leerlooierijen in Fez zijn fascinerennd om te zien. Ergens vond ik het beschamend om zo naar ze te kijken terwijl ze aan het werk waren, maar ik zag zoveel mooie 'plaatjes' dat ik tot fotograferen over ging.

    Nu, weer thuis zag ik de overeenkomst tussen de vakjes in het mozaiek en de baden van de leerlooierijen. Tijdens het tekenen van de ingewikkelde mozaiek motieven en de baden, wist ik ze samen te voegen. De schoonheid van de geometrie en het oude ambacht komen zo samen....


     

    Lees meer >> | 676 keer bekeken

  • plein air

    15 juni 2016

    Joehoe, het is weer mooi weer!
    Deze week even niet....veel regen.....maar vorige week en de week daarvoor heb ik weer midden in de natuur gestaan. Met mijn veldezel, een doek en acrylverf. Ik moet er weer eventjes in komen, maar het was al gelijk een genot om te doen. De eerste keer was het grijs buiten, maar door het gebrek aan fel zonlicht kon ik veel beter zien en ontdekte ik uit welke kleuren de tinten grijs bestonden.....zo subtiel...
    Op de foto kun je al die kleuren niet zien; mijn camera maakt de lucht wit.....Daarom vind ik het zo belangrijk om ter plekke te zijn en niet enkel met foto's te werken. Niet alleen daarom, ook omdat de beleving van het landschap intenser is omdat alle zintuigen het landschap kunnen ervaren. Zodra ik het niet alleen zie, maar ook kan horen, de wind kan voelen op mijn huid, de atmosfeer kan voelen en ruiken, wordt het een totaalbeleving en word ik diep geraakt. Wat dat precies is, wat voor een ervaring, kan ik niet onder woorden brengen, maar ik voel een enorme drijfveer om dat in mijn landschaps schilderijen tot uiting te brengen.


    Vorige week was het zo'n mooi weer dat ik met mijn cursisten naar hetzelfde plekje kon.Ik vind het heel fijn om dit met ze te kunnen delen en hoop dit tot de zomervakantie nog vaker te kunnen doen.
    Mocht je ook graag eens buiten willen schilderen of tekenen in een groepje onder mijn begeleiding; ik wil in de zomervakantie graag een workshop geven. Als je interesse hebt kun je me een mailtje sturen, dan zal ik een datum plannen. melanievandorp71@gmail.com

    Lees meer >> | 1121 keer bekeken

  • Meer blogs >>