• schilder lessen dier in acryl

    24 februari 2016

    Op mijn vorige pagina van mijn blog heb ik verteld wat er vooraf ging aan het schilderen van de koe in acrylverf voor mijn schilderlessen. Kort daarna zijn mijn leerlingen met hun dier aan de slag gegaan.
    Inmiddels hebben de meeste leerlingen van de donderdagochtend hun dier in acrylverf geschilderd. Laag over laag begonnen de dieren steeds meer te 'leven'.
      

    Lees meer >> | 1550 keer bekeken

  • Koe in acrylverf

    27 januari 2016

    Jaren geleden was er een hype ' schilderijen van koeien'. Dankzij deze hype verkocht ik ineens al mijn koe schilderijen die ik al jaren daarvoor had geschilderd.
    Ongeveer een maand geleden vertelde een cursiste me dat ze graag een koe zou willen leren schilderen. Plots kreeg ik zin om weer eens zo'n dier in acrylverf te vereeuwigen. Herinneringen kwamen weer boven; het genot wat ik ervaarde toen ik ineens al die verschillende kleuren in het wit van de koe ontdekte en hoe het me lukte om dat weer te geven. Daarvoor had ik uren in de weilanden bij Zevenbergschen Hoek doorgebracht. Daar maakte ik tekeningetjes om hun vormen te bestuderen en maakte foto's. Ze raakten zo aan me gewend dat ze aan mijn schoenen begonnen te knagen! Ik herinner me zelfs nog dat ik me afvroeg of ze zouden doorbijten, maar dat heb ik niet afgewacht. Daar op een zolderkamertje tussen de A16 en het treinspoor tegen mijn achtertuin (wat nu gesloopt is voor de HSL) schilderde ik koeien, volgens mij in 1995/

    Lees meer >> | 1701 keer bekeken

  • opdracht klaar

    13 januari 2016

    De afgelopen maanden heb ik elke vrijdag gewerkt aan dit schilderij. Een schilderij in opdracht en inmiddels is hij naar zijn nieuwe eigenaar.

    Ik ben begonnen met een stukje Pyreneeën te schilderen, waar ik afgelopen zomer gewandeld heb. In olieverf. Daarna heb ik mijn aandacht van de uiterlijke visuele wereld verplaatst naar mijn gevoel. Ik heb geluisterd naar mijn impulsen, mijn gevoel voor richting, kleur, compositie, maar ook naar mijn innerlijke ervaring, mijn verlangens, mijn troost, kracht en zachtheid.
     Ik wist niet wat ik zou gaan schilderen, geen enkel plan en alles wat op het doek verscheen was ook een verrassing voor mij. Na elke vrijdag had het een week om te drogen en zag ik hem veel in mijn atelier staan. Ik kon er niet om heen; hij is 130 cm breed. Dan zag ik weer waar ik aan wilde werken, hoe ik hem meer in balans kon krijgen. Maar soms moest ik hem andersom zetten om hem niet te zien zodat ik er vrijdag met een frisse blik naar kon kijken.

    Lees meer >> | 1098 keer bekeken

  • expositie in Van Gogh Kerk in Etten- Leur

    18 oktober 2015

                                                             

         Zaterdag 24 oktober exposeer ik samen met een aantal andere kunstenaars in het Van Gogh kerkje in Etten- Leur, in samenwerking met Marijke Pauwels en haar uitvaartonderneming. Zie het persbericht hieronder.
    Naast een aantal werken welke geïnspireerd zijn door Van Gogh, zoals het landschap dat ik buiten ( plein air) ter plekke geschilderd heb, toon ik ook een aantal portretten. 
    Ik schilder al jaren portretten in opdracht en ik heb ook een aantal keren een overleden persoon voor een nabestaande geschilderd. Ik vind dit erg mooi om te doen, vandaar deze samenwerking nu met Marijke Pauwels en haar uitvaartonderneming.

    Lees meer >> | 1348 keer bekeken

  • portret met cobra olieverf

    25 september 2015

    Van de zomer heb ik een paar landschappen geschilderd met de in water oplosbare olieverf cobra. Dat is me goed bevallen. 
    Nu werd het tijd om een portret te schilderen met deze verf.
         
    Eerst heb ik het portret met acrylverf in sienna gebrand op gezet. Dan hoef ik me nog niet met kleur bezig te houden en kan ik me helemaal concentreren op de juiste vormen en toonwaarden. Hij moet dan al echt gaan lijken.
    Daarna heb ik met olieverf de eerste laag geschilderd in kleur. Het is een dunne laag, verdund met water!
    Twee weken later was hij droog genoeg om de laatste dikke, onverdunde laag er over heen te schilderen.
         Dit is de foto waarnaar ik gewerkt heb en uiteindelijk het resultaat.
    Voor 450 euro schilder ik in opdracht een portret van 40 bij 30 cm in olieverf op doek.

    Lees meer >> | 2726 keer bekeken

  • landschap schilderen Haagse Beemdenbos Breda

    6 augustus 2015

    Vanmorgen ben ik zelf naar het plekje gegaan om het landschap te schilderen op formaat 40x50.

    Ik stond om half 8 al te schilderen. Ik vond het paadje erg mooi dat leidt naar de donkere bosrand, met de knotwilgen er langs. Het gedroogde gras met de vele gele en rose tinten.....
    Eerst heb ik een opzetje gemaakt met acrylverf. Daarmee bepaal ik de compositie en zie ik al waar de lichte en donkere partijen zullen komen. Bovendien heb ik dan gelijk een fijne ondergrond voor mijn olieverf.
    Ik heb in water oplosbare olieverf gebruikt van Cobra.

    Lees meer >> | 2017 keer bekeken

  • Workshop 'landschap schilderen'.

    4 augustus 2015

    Afgelopen Zaterdag gaf ik een workshop 'Landschap schilderen' in Breda.
    Ik ben geneigd te denken ver van huis te moeten gaan door de veronderstelling dat het verder mooier zou zijn. Maar dit keer ben ik dichtbij huis gebleven, 10 minuten fietsen van mijn huis in de Haagse Beemden van Breda. En wat is het daar mooi!
    Gelukkig waren de deelnemers, tevens natuurliefhebbers, het daarmee helemaal eens!
    Het was een prachtige zonnige dag met vergezichten, graslanden, koeien, vogels en krekels, knotwilgen en andere bomen. De beleving van ruimte, rust en stilte om ons heen werd bewust ervaren.
    Zelf genoot ik enorm van de gezichten die ik tijdens het schilderen steeds meer zag ontspannen, de sfeer, de gelijkgestemden. En natuurlijk sommigen worstelden, vochten met de verf, of waren wat onzeker omdat het de eerste keer voor hen was. En iets nieuws leren vraagt wat van je...je komt jezelf tegen. De kunst is dan om vriendelijk naar je zelf te zijn, jezelf aan te moedigen ipv te bekritiseren, zodat je de vrijheid en vreugde blijft voelen om te blijven proberen, te experimenteren, te ontdekken zodat de golf van creativiteit door je heen kan blijven stromen. 
    Misschien dat het resultaat in technisch opzicht niet voldoet aan de verwachting die je toch van te voren voor ogen had, maar dan kun je de liefde en de intensiteit in je werk zien omdat dat er van af straalt en je werk waarde en diepte heeft.
    Als je de vrijheid en de vreugde van het creeeren eenmaal ervaart komen de technische vaardigheden door ervaring en opgedane kennis 'vanzelf' op een hoger plan.

    Maar wat een geslaagde dag was dit! Ik hoop dat ik nog veel van dit soort dagen kan organiseren. Deze week ga ik naar ditzelfde plekje terug, alleen, met mijn ezel en verfspullen. 

     

     

    Lees meer >> | 2392 keer bekeken

  • Expositie in Stadsgalerij

    10 juli 2015

    Sinds woensdag 8 juli hangt het werk, tekeningen en schilderijen, van mijn cursisten en mijzelf in de Stadsgalerij. Gisterenmiddag kregen we de eerste bezoekers. 
    Elke middag is de Stadsgalerij geopend voor publiek tot en met zondag 12 juli. Vanavond, op vrijdag is hij ook open en kun je een lezing bijwonen voor 2 euro over de inspiratie van Van Gogh. Van 20:00 tot 20:45.

    Lees meer >> | 901 keer bekeken

  • workshop zonnebloemen schilderen

    3 juli 2015

    Vandaag heerlijk in mijn tuin zonnebloemen geschilderd. Met veel liefde heb ik ze zelf opgekweekt. Sommige bloemen zijn nog niet open, andere zijn al uitgebloeid. Zo schilderde Van Gogh ze ook. De verwelking kreeg ook aandacht in zijn werk.
    Ik heb ze in een paar uur geschilderd met acrylverf. Dat is heel snel en kan alleen met een snelle toets en zonder gedetailleerd te worden.
    Tijdens een workshop kan ik je laten ervaren hoe je dat binnen een paar uur kunt doen.
    Zaterdag 11 en zondag 12 juli geef ik deze workshop. Je kunt je bij mij opgeven.

    Lees meer >> | 4768 keer bekeken

  • Geïnspireerd door Van Gogh

    19 juni 2015

    Dit is een speciaal Van Gogh jaar. Het is nu 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh is overleden. Ter ere van hem laat ik, vanaf het begin van dit jaar, mezelf en mijn volwassen en jonge cursisten inspireren door Van Gogh. Door zijn kleurgebruik, zijn contrasterende kleuren, zijn penseelstreken, zijn onderwerpen, het gevoel dat hij in zijn werken legt en zijn bevlogenheid.
    Er zijn al heel wat tekeningen en schilderijen gemaakt en de expositie begin juli komt dichterbij. Nog twee weken....
    Meer informatie over de expositie, de lezing over Van Gogh en de workshops die ik in de Stadsgalerij geef vindt je zowel onder het kopje exposities als Van Gogh

     

    Lees meer >> | 1233 keer bekeken

  • Meer blogs >>