• plein air in de Auvergne

  29 september 2020

  Vorige maand weer heerlijk pleinair  geschilderd. Ditmaal in de Auvergne in Frankrijk.


  Tegen de avond zag ik deze boom waar het warme avondlicht nog opviel waardoor de takken oranje kleurden. Dat wou ik snel vastleggen in olieverf. Het licht verandert dan razendsnel en het is dan even flink doorwerken. Op deze foto zie je dat het zonlicht al verdwenen is.
  Maar het is een belevenis, een intense ervaring om uren achtereen alleen middenin de natuur te zitten en getuige te zijn van haar schoonheid terwijl ik tracht hier uitdrukking aan te geven middels de kleuren op mijn palet.

  Dit schilderij vind je terug op deze site bij mijn galerie onder het kopje landschappen.

  Lees meer >> | 1 Reactie | Reageer | 28 keer bekeken

 • Buiten schilderen met dikke olieverf

  14 juli 2020

  Vakantie!
  Mijn reisjes gaan niet door vanwege Corona,
  Maar niet getreurd, want nu heb ik ineens tijd om lekker buiten te schilderen bij mij op fietsafstand.
  Gisterenavond was het zo mooi in de natuur nabij het Haagse Beemden bos van Breda.
  Terwijl de zon zakte groeide mijn schilderij. De groenen kregen een warme oranje gloed en in de lucht verschenen sliertjes oranje en rose...

  Ik schilderde enkel met een klein paletmesje omdat ik met hele dikke olieverf werkte..sommige kleuren waren zo dik als stopverf.
  Hier een detail...dan zie je hoe dik.

  Ik was nog wel drie uur bezig op een doek van 40x50 cm, maar als ik grotere vlakken met een groter paletmes had gedaan had het wellicht iets sneller gekund.
  Toen de zon verdwenen was kwam mijn zoon nog even een foto maken...

  ik wil deze ervaring graag met anderen delen, vandaar dat ik deze zomer een paar avonden een buiten schilder workshop geef. Bij mijn workshops op mijn website vind je de informatie.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 68 keer bekeken

 • Dieren en vooral leeuwen

  27 januari 2020

  De laaste tijd schilder ik veel dieren welke ik gezien heb in het Krugerpark in Zuid Afrika twee jaar geleden. Het blijft me al twee jaar inspireren....en over een paar weken ga ik weer naar een wildpark, nu in Namibië. Zo'n zin in! Ik vind dieren zo mooi en bijzonder, vooral in hun natuurlijke omgeving....echt mijn hart lijkt daar twee keer zo groot te worden van liefde. Wat een prachtdieren!
  Ze hebben me indirekt ook van alles te vertellen over mijzelf,  wat ik ontdek tijdens het schilderen.
  Deze leeuw, bijvoorbeeld welke ik vandaag heb afgemaakt...

  Hij laat me de kracht en de moed zien om dwars door mijn persoonlijkheid te blijven zien wie ik werkelijk ben.... maar hij herinnert me ook aan mijn persoonlijkheid, welke ik nu ook ben/heb, te blijven zien..... en alle aspecten daarvan te blijven voelen. Hij toont me de trots, geen valse trots, maar de waardigheid, waarmee ik elk gevoel dat door me heen blaast kan ervaren zonder er een oordeel over te hebben. Het is er gewoon en wappert door mijn manen zo het luchtruim in om mee genomen te worden door de wind.
  Niet omdat het weg moet, maar omdat het geen reden heeft te blijven hangen.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 126 keer bekeken

 • Dier portret in opdracht

  2 januari 2020

  De laatste maanden heb ik veel in opdracht mogen tekenen. Portret van een hond in opdracht.
  Mini portretjes van 16x19 cm in kleurpotlood en grotere met kleurpotlood, krijt en pastel.
  Vorige week mocht ik weer een baasje blij maken met twee van haar honden. Deze is met kleurpotlood op grijs papier getekend.

   

  Ik werk graag in opdracht. Mocht je je eigen huisdier willen laten portretteren of iemand een origineel kado willen schenken met het portret van zijn of haar huisdier, dan kun je bij mij een prijslijst opvragen. email: melanievandorp71@gmail.com. Ze zijn tussen de 35 en 130 euro.

  Gisteren had ik even geen opdracht en heb ik deze indrukwekkende leeuw, ontmoet in het Krugerpark, getekend met pastel.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 461 keer bekeken

 • Duality and beyond

  28 oktober 2019

  Al een tijdje heb ik niets meer laten zien op mijn blog.
  Na een tijd wat teruggetrokken te hebben geleefd; veel alleen geweest, voel ik weer het verlangen te delen.
  De laatste weken, of zelfs maanden heb ik aan het schilderij 'duality and beyond' gewerkt.
  Het is nu af, ingelijst en klaar voor de expositie volgend weekend.
  Ik ben gefascineerd door geometrie; als ik er mee werk lijkt het alsof er een poortje open gaat  naar meer bewustzijn. En als je er naar staart, beweegt het, leeft het en zie je steeds weer iets anders. Het zit zo mooi in elkaar verweven, maakt verbindingen en heeft vormen die overal in de natuur terug te vinden zijn. Er zijn hele boeken geschreven over deze 'heilige geometrie'. Zowel vanuit de wiskunde, natuurkunde, kunst en spiritualiteit.
  Dit schilderij gaat voor mij ook over dualiteit, over zowel het licht als het donker omarmen. De 'donkere' kant in onszelf niet afwijzen, maar juist omarmen en doorvoelen. In onze liefdevolle aanwezigheid brengen we licht in het donker en kunnen de twee polen weer samen smelten tot één geheel. Dit belichamen en tegelijk aanschouwen, geeft ons kracht en vrijheid.
  Dit werk exposeer ik in het weekend van 2 en 3 november 2019 in Breda.
  Adres en tijden kun je vinden onder het kopje exposities.
  Je bent van harte welkom.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 146 keer bekeken

 • Reis door Krugerpark in Zuid Afrika

  8 augustus 2018

  Dit jaar ben ik een week lang in het Krugerpark in Zuid Afrika geweest.
  Ik vond het fantastisch om daar de wilde dieren in hun eigen natuurlijke omgeving te zien. Wat ook een aparte ervaring was, was het daar de omgekeerde wereld was. In die zin dat wij mensen in een kooi zaten en de dieren vrij waren. In de avond moesten we voor zonsondergang op de camping zijn waar een enorm hoog hek omheen zat en overdag mocht je de auto niet uit.... en ik moet zeggen; ik wou niet eens de auto uit... niet veilig. In mijn tentje hoorden ik geluiden die ik niet allemaal thuis kon brengen. Maar het brullen van leeuwen en het getetter van olifanten was onmiskenbaar en maakte in mijn buik een diep oergevoel in me wakker. Het was niet echt mogelijk om vanuit de auto de dieren langdurig te observeren en te werken. Maar ik heb een week lang elke dag naar de dieren gekeken. Hoe ze bewegen, hoe ze reageren, hoe ze er uit zien en met welk licht....en ik heb heel veel foto's gemaakt welke ik gebruik om deze prachtige dieren in aquarel weer te geven. Zoals deze zebra.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 380 keer bekeken

 • Mini aquarellen van de zee

  5 juni 2018

  De afgelopen dagen heb ik toegegeven aan mijn fascinatie voor de zee en zeven mini aquarellen gemaakt. Door zo klein te werken kan ik er veel maken en leer ik snel bij. Dze zal ik ook exposeren tijdens mijn Kunstroute zondag 10 juni. Kom je ook?

  De aquarellen zijn maar 17 centimeter breed en kosten 17 euro per stuk.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 449 keer bekeken

 • schilder week met leerlingen op het Griekse eiland Lefkas

  19 mei 2018

  Wat een fantastische week hebben we achter de rug!
  Voor het eerst van mijn leven heb ik een schilder week gegeven.
  En dan maar gelijk ver weg op een prachtige plek, namelijk het Griekse eiland Lefkas.

  We verbleven in een klein dorp dat wel toeristisch, maar ook grotendeels authentiek gebleven is met alle gemakken welke we nodig hadden. Het dorp bestaat voornamelijk uit een autovrije straat,  welke uitmondt bij het strand van een prachtige baai. De zee heeft de prachtigste kleuren blauw tot groenig turkoois. 
  De bergen zijn goed begroeid met groene bomen, waaronder pijnbomen. Ook veel vijgenbomen en citroenbomen gezien. De citroenen hangen nu rijp aan de bomen. Nu in de lente bloeien vollop oleanders en andere kleurrijke bloemen. Meer foto's en ervaringen naar aanleiding van deze week volgen.

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 267 keer bekeken

 • schilder week op het Griekse eiland Lefkas

  26 maart 2018

  Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik in Lefkas was om daar een week alleen te gaan schilderen. Maar nog steeds zijn mijn herinneringen zo levendig; kan ik de zee nog zien en voelen, de wind, de zon. Het teras waar ik elke morgen de zon achter de berg tevoorschijn zag komen tijdens mijn ontbijt...O, en de kleuren van de zee, de helderheid, het turkooise blauw, betoverend mooi vind ik het.
  Al toen ik daar was wist ik dat ik terug zou komen, alleen, of liever met een hele groep.
  Een groep wordt het. Op 10 mei vertrek ik voor een week met 7 cursisten naar het eiland om daar schilder les te geven. Hoe mooi is dat; dat ik daar op dat prachtige plekje weer kan zijn en het kan delen met andere mensen die er vast ook van zullen houden.

  Deze aquarellen heb ik daar ter plekke gemaakt. Aquarelverf materiaal gaat gemakkelijk mee en ik vond het heerlijk om stukjes te wandelen op zoek naar mooie plekjes. 
  De olijfbomen vind ik ook zo prachtig. Al die kronkeltakken, zo weerbarstig; het lijkt alsof ze dansen...
  Ook ben ik naar een strand een paar kilometer verder gelopen en ander aquarelpapier gebruikt. Dit aquarelpapier bestaat uit katoen waardoor het meer kleur opneemt. Voordeel is dat het meer kleur opneemt en je daardoor heel donker kunt werken. Nadeel vind ik dat het niet zo goed vloeit; de kleuren niet mooi in elkaar overvloeien, behalve als je heel veel water gebruikt, wat niet zo handig is met mijn handdoekje op het strand.

  Mocht het je ook erg leuk lijken; een week mee op schildervakantie, laat het me dan weten.
  Bij het plannen van een datum voor de volgende vakantie kan ik misschien rekening houden met jouw agenda.

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 510 keer bekeken

 • schilderen op Lefkas

  21 oktober 2017

  Een week lang heb ik mogen genieten van het prachtige landschap op Lefkas. Ik heb met name met aquarel gewerkt en de vele verschillende kleuren blauw op me in laten werken. Al dat turkoois!! Wat was dat genieten.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 324 keer bekeken

 • Meer blogs >>